Primăria oraşului Buziaș


Biblioteca Orăşenească Buziaş

Biblioteca Orăşenească Buziaş

În Buziaş interesul pentru cunoaştere şi informare îl găsim la locuitorii oraşului , descris în cadrul lucrării monografice a lui Gyula Chealibog, în care se arată că, la initiativa lui Rozsa Imre, Iosef Popovici, Gyula Chealibog, Iuliu Niczifor, Stefan Roth şi a altor inimoşi locuitori buzieşeni la 11 octombrie 1903 a luat fiinţă având 43 de membrii, Cercul civil maghiar de literatură din Băile Buziaş,, în scopul dezvoltării vieţii de societate a intelectualităţii publice .

Acest cerc de literatură era format din elemente mic burgheze, din meseriaşi care din două în două săptămâni organizau serate de lectură şi anual cel puţin patru acţiuni mai mari. De mentionat ca acest cerc si-a inceput activitatea dupa ce a obtinut aprobarea Ministerului de interne la 19 noiembrie 1903 cu nr.1345/3.Conducerea cercului s-a preocupat de imbogatirea fondului de carte din toate domeniile, astfel ca in 1910 num arul acestora a ajuns la 1000 de exemplare.In monografie se spune ca activitatea acestei societati inceteaza in timpul primului razboi mondial, reluandu-si activitatea dupa reorganizarea activitatii in 1922, respectiv 2 aprilie dupa ce obtine din nou aprobarea de functionare. Dintre actiunile mai deosebite ale acestei societati putem mentiona in aceasta perioada prezenta scriitorului Gala Galaction in 1934 care a tinut doua conferinte precum si sezatori literare cu participarea Sofiei Nadejde.

Activitatea cu cartea la nivelul localitatii continua prin infiintarea in anul 1956 a Bibliotecii comunale care a preluat un fond de carte de 7000 volume. In aceeiasi perioada functiona si o Biblioteca a statiunii cu caracter sezonier. In 1969 cele doua biblioteci se unifica, constituindu-se o singura biblioteca cu un numar de 10000 volume si cu o activitate cu caracter permanent, ea fiind administrata de catre Intreprinderea balneara din localitate.

In anul 1973, Biblioteca este preluata spre administrare de catre Consiliul popular al orasului Buzias, iar din 1975 in administrarea Casei de cultura Buzias. In aceasta perioada Biblioteca oraseneasca dispunea de un numar de 21365 carti asigurand o lectura placuta atat celor din oras cat si celor veniti in statiune pentru tratament. Spatiul existent fiind insuficient ( doua Sali – una de imprumut si lectura si una – depozit) la nivel;ul orasului s-a prevazut construirea unui complex cultural care sa cuprinda pe langa sala e spectacole, casa de cultura si teatrul de vara si un nou spatiu pentru biblioteca. Astfel ca in 1984, proiectul a devenit realitate , iar in anexa salii culturale, biblioteca se afla la etajul I avand 4 sali cu urmatoarele destinatii: Sala de lectura; Sala de imprumut si lectura pentru copii; Sala de imprumut cu acces liber la raft; Sala pentru expozitii si actiuni cu cartea; Depozit aflat la parter. In momentul de fata biblioteca dispune de 46 866 volume