Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dealurile Silagiului din vecinătatea Buziașului

Diverse însemnări arată că tradițiile viticole de aici există încă de la începutul mileniului. Dealurile Silagiului fac parte din Podgoria Buziaș – Silagiu, situată pe piemontul dintre Timiș și Bârzava. Localitățile care sunt incluse în această podgorie sunt orașul Buziaș, satul Silagiu și satul Bacova.

Dealul Silagiu, situat în apropiere de Buziaș, are o altitudine maximă de 324 de metri și o expunere ideală la soare, cu pante în direcția sudică și vestică, pe care soarele le mângâie de-a lungul întregii zile. Există o mare varietate de tipuri de sol, de la brun roșcat de pădure, până la sol cu conținut ridicat de oxizi de fier, perfect pentru vinurile roșii. Toate pe o rocă de bază calcaroasă, perfectă pentru cultivarea excelentă a viței de vie.

Deși la Silagiu se cultivă vie din cele mai vechi timpuri, soiuri nobile, ca Riesling italian, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller alb și roșu, au fost aduse în regiune în 1895. În zilele noastre, productivitatea acestei zone crește, ceea ce este îmbucurător, iar vinul de Silagiu începe să devină tot mai apreciat și căutat. Aramic face cinste zonei!

Localitatea Silagiu, în care nu mai fusesem niciodată, a fost atestată documentar încă din 1406. Este un loc unde creșterea viței de vie este atât de adânc întipărită în conștiința oamenilor, încât chiar și simbolul ales să reprezinte localitatea este un ciorchine de strugure. Satul are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie. Este supranumit și „satul așezat pe trei văi”. În iunie 2012, împreună cu echipa de filmare, am vizitat și capela catolică a vinicultorilor.

Este o destinație potrivită pentru ture cu bicicletele. Sau una în care să vii atunci când vizitezi Buziașul.

Ultima actualizare: 15:52 | 2.10.2023

Sari la conținut